Kako izvajamo Bownovo terapijo?

Temeljni kamen terapije predstavlja t.i.Bownova poteza. Ta vključuje poteg kože in površinske fascije (mišične ovojnice) prek mišičnih vlaken, tetiv in živčnih ovojnic. Z nežnim, vendar dovolj močnim pritiskom na natančno določenih mestih, stimuliramo receptorje v mišično-vezivnem tkivu in s tem sprožimo proces samouravnavanja in boljše sistemske komunikacije.

Poteze spodbudijo tudi energetski pretok in sprožijo vibracije med lokacijami, na katerih smo jih izvedli. Bowenovo razumevanje in občutenje energetskega polja/ pretoka po meridianih je viden v strukturi posegov in poteku njegovega dela.

Skupine bownovih potez sestavljajo Bownove posege, od katerih je vsak primeren za določen predel telesa. Poseg izberemo glede na težave, ki jih klient ima. Posege lahko izvajamo lokalno pri akutnih poškodbah, ali sistematično, da z njimi spodbudimo celotno nevro-mišično-energetsko integracijo.

Ko se ljudje prvikrat srečajo z Bownovo terapijo, so začudeni nad njenim sorazmerno nežnim pristopom in ne verjamejo, da bi jim lahko pomagala k boljšemu počutju. Večina ljudi je navajenih ali celo pričakujejo, da bo proces bolj boleč; dejansko pa se želijo rešiti bolečin.

Bownove poteze izvajamo z nežnim pritiskom in uporabljamo blazinice palcev in prstov. Vsake toliko vam bo terapevt morda tudi svetoval, da med posegom obrnete glavo ali pa bo kot del posega tudi rahlo držal eno od spodnjih okončin.

Običajno se poseg izvaja na udobni masažni mizi; lahko pa tudi sede ali celo stoje, če se ne morete zaradi bolečine udobno zlekniti. V večini primerov lahko bownovo terapijo izvajamo tako, da boste oblečeni, še posebej, če gre za lahko, nedrseče blago. Vendar je za terapevta včasih pomembno, da zazna spremembe na koži in v takšnih primerih se boste slekli do spodnjega perila. Terapevt bo pazil, da ne boste nikoli razgaljeni in da vam bo ves čas udobno in toplo.

Terapevt začne običajno s posegom na spodnjem delu hrbta, nadaljuje na predelu med lopaticama ter tilnika in prednjem delu telesa. Glede na vrsto neravnovesja v vašem telesu se terapevt odloči, katere dodatne posege bo v terapijo vključil.

Med samo terapijo bodo kratki premori, ko se vas terapevt ne bo dotikal. Takrat se boste počutili zelo sproščeno in morda celo zaspali, ali pa se boste osredotočili na pogosto navzoče fizične in subtilne odzive v vašem telesu.