Kako Bownova terapija deluje?

Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnavna enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje. Bownovi terapevti zaupamo, da telo samo ve, kje in v kakšnem zaporedju morajo pri posamezniku potekati spremembe, zato tega procesa ne oviramo.   

Ne vemo natančno, kako in zakaj deluje Bownova terapija tako dobro in zakaj je pogosto učinkovita tam, kjer morda ostale terapije niso. Obstaja cela vrsta teorij, ki naj bi pomagale razumeti čudovito dediščino, ki nam jo je zapustil Thomas Bowen. Naivno bi bilo pripisovati neobičajno visoko uspešnost terapije le posameznim delom procesa, saj prav medsebojno dopolnjevanje vseh pomembnih komponent pripomore k učinkovitosti Bownove terapije.   
Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje (t.i. del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje nad 80% vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje.                            

Če naše življenje izkušamo pretežno skozi učinke simpatičnega živčevja, ki je pripravljeno na “boj ali pobeg”, telo ne more doseči ravnovesja, ki je potrebno za ozdravljenje. Za to mora biti aktiven “zaviralni” del živčevja (parasimpatično živčevje). Bownova terapija sproži začasni premik prevlade s simpatičnega na parasimpatično živčevje, s čimer ustvari priložnost za ravnovesje, ki jo naše telo hitro prepozna in se začne uravnavati.   
Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že z kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv , izboljšanega limfatičnega pretoka , odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju .   
Da bi telesu posredovali osnovne dražljaje, začnemo z Bownovimi potezami na površinskem vezivnem tkivu/mišičnih ovojnicah . To tkivo je (v vsej svoji raznolikosti) eno najpomembnejših anatomskih struktur.

Fascija/vezivno tkivo  je fascinanten in kritičen del naših teles. Navedla bom samo nekaj njenih številnih vlog:

-   Povezuje, podpira in obdaja vsa ostala tkiva
-   Deluje kot avtocesta za električne/energetske tokove
-   Je medij, v katerega pritekajo celična hranila in se iz njega izločajo toksini
-   Je nosilec tekočine, v kateri se naše celice kopajo, hranijo in iz katere se po   
     odmrtju zločijo. Medceličnina tudi predstavlja bazo, v kateri prihaja do številnih bio-
     kemičnih reakcij in izmenjav, obenem pa obdaja tudi živčne končiče, mezgovnice in
     bezgavke. Vibracije in neznatni električni impulzi, ki jih sprožajo nežni Bownovi potegi, se hitro in z lahkoto širijo prek vsenavzoče medceličnine v telesu, seveda pod pogojem, da je telo zadostno hidrirano.

Vezivno tkivo/fascija je tudi mesto, ki je pogosto opisano kot «dom naših čustvev», naše čustveno telo. 
Spomini na pretekle izkušnje ali poškodbe, negativne misli in čustva, lahko ostanejo dolgo časa ujeti v vezivnem tkivu in sistemu meridianov. Ko se tkiva sprostijo, se lahko istočasno sprostijo te pozabljene zaviralne energije, ki pronicajo na površje in lahko v našo zavest vstopijo med ali po Bownovi terapiji.

Po obisku pri Bownovem terapevtu skoraj vedno pride do pozitivnih čustvenih odzivov (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.) Te spremembe so morda tudi posledica učinkovanja na limbični sistem (center čustev) in boljšega ravnovesja v energetskem sistemu.

Bownova terapija naše telo ponovno “spomni”, kako učinkovito je lahko. Po njej se telesno in čustveno dobro počutimo. Naše telo bo močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj spoščeno, kar se bo pri mnogih kazalo v izboljšani kakovosti življenja.
Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnavna enota, ki  lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje.